Tegnap a lányokkal sok mindenről beszélgettünk. Felmerült a táplálkozás is. Kell-e pótlás, mennyire egészséges bizonyos anyagokat mesterségesen bejuttatni. Kicsit olvasgattam, nézelődtem.
8 000 000 000 ember etetése azért elég komoly kihívás. A földfelszín a bolygónak egy nagyon vékony pereme és az abban található a biomassza, ami a biológiai életünk folyamatos körforgásának alapját adja. Már az emberhús is ilyen mennyiségben jelentős százalékot képvisel ebben a biomasszában. Persze az embertömeg többszörösét felemésztő háziállatok mennyiségét nem szárnyaljuk túl.
Az emberiség a húsfogyasztásban exponenciális növekedést produkált az elmúlt száz évben. Ugyanis nem csak a létszámunk tízszereződött meg, hanem az egyes egyének húsfogyasztási gyakorisága is a többszörösére növekedett. Régen teljesen megszokott volt, hogy nagyon ritkán került hús az asztalra, havonta egy-két alkalommal. Ma a napi háromszori étkezés mindegyikében elvárják hogy legyen benne valami “koppanós” is. ( “Érezzem, hogy koppan, amikor leesik a gyomromba” – az antivegán megfogalmazásban).
Az állattartáshoz szükséges takarmánymennyiség előállítása 12-szer annyi földterületet vesz el a közélelmezéstől, mint a közvetlen emberi fogyasztásra szánt növénytermesztés.
Ezeket a számokat összeszorozva döbbenetes végeredményt kapunk. Percenként kell focipályányi területet művelésbe vonni ahhoz, hogy ezt az igényt ki lehessen elégíteni.
A mezőgazdaság olyan ipari méretekben zsigereli ki a földet, hogy képtelenség az anyagcsere körforgását folyamatosan biztosítani. Műtrágyával, nitrogénnel és foszforral látványosan nagy terméshozamokkal lehet felfújt élelmiszert előállítani. Azonban minden más ásványanyag tartalom a mezőgazdaság számára eddig nem volt mérvadó.
Döbbenetes százalékok jelennek meg az élelmiszereink ásványanyag tartalmában, összehasonlítva az évtizedekkel ezelőtt mért értékekkel.
Csak egy példa:
Ötven évvel ezelőtt az almát, mint C-vitamin forrást jegyezték.
Ma 100db almát kell megenni ahhoz, hogy annyi C-vitamint juttassak a szervezetembe!
Nagyon sok mindent kell 8 milliárd ember életben tartásához újrafogalmazni, újragondolni.
Végeredményben én arra jutottam, hogy ma már az egészségesnek gondolt táplálkozás sem látja el a szervezetet az ideális működéshez szükséges tápanyagokkal.
Egészségben eltöltött, hosszú életet biztosító tápanyagokat csak a gazdagabb, kiválasztott réteg tudja magának beszerezni. A minőségi táplálékkiegészítők havi több százezer(!) forintot is elérő költségét igen kevesen engedhetik meg maguknak.
Néhány érdekes forrás netes keresésemből:
https://www.bbc.com/future/bespoke/follow-the-food/why-modern-food-lost-its-nutrients/
https://www.scientificamerican.com/article/soil-depletion-and-nutrition-loss/
ne is csodálkozzunk, ha rengeteg a minőségileg alultáplált, gyakorlatilag beteg ember